Verankering stellingen: waarom?

Een magazijn is een erg drukke werkplek waar veel medewerkers tegelijk zo efficiënt mogelijk bezig zijn. Om de veiligheid in uw magazijn te kunnen waarborgen is het nodig om alle veiligheidsvoorschriften na te leven. Deze voorschriften helpen onnodige bedrijfsongevallen te voorkomen. Eerder hebben we u al meer verteld over aanrijdbeveiliging en belastingborden. Dit keer vertellen we u meer het verankeren van stellingen. In 2011 is de regelgeving voor het laatst veranderd: alle magazijnstellingen met een mechanische belading moeten verplicht worden voorzien van verankering. Waarom?

Waarborg de veiligheid in uw magazijn

Uit de praktijk is gebleken dat losstaande stellingen te vaak leiden tot bedrijfsongevallen. Als er een aanrijding, of bijvoorbeeld een verkeerde belading, plaatsvindt, bestaat het gevaar dat een stelling verplaatst of omvalt. Door een stelling te voorzien van een verankering zorgt u dat hij simpelweg vaststaat aan de grond. Een verankerde stelling staat stabiel waardoor verschuivende goederen, kanteling door dwarskrachten en instortingsgevaar worden voorkomen. Het minimaliseert de kans op ongelukken in uw magazijn, maar voorkomt niet per sé beschadigingen aan de stelling. Na een aanrijding of ongeval is het daarom nog steeds essentieel om de stelling te laten keuren.

magazijn inrichten

De juiste montage is het halve werk

Voldoet uw magazijn aan de veiligheidsvoorschriften en zijn de nodige stellingen voorzien van een verankering? Houd dan goed in de gaten of de verankering nog zijn werk doet. Als uw stellingen niet op de juiste manier zijn verankerd, zullen ze ook niet naar behoren werken. Deze schijnveiligheid kan dan alsnog een valkuil zijn in uw magazijn. Corrosie van verankeringsoplossingen, een beperkte diepte of schuine hoek van boorgaten en steeds losgaande ankers zijn waarschuwingssignalen van de verminderde veiligheid van de verankering.

magazijn inrichting

Zie geen gevaren over het hoofd dankzij onze experts

Naast de jaarlijkse magazijnkeuring is het van belang om de veiligheid in uw werkplaats goed in de gaten te houden. Simpelweg gebeurt er te veel in een jaar om eenmalig een keuring uit te laten voeren. Er zijn drie momenten waarop het essentieel is om uw stellingen grondig te laten checken door experts:

  • Na het monteren van de verankering;
  • Na het plaatsvinden van een ongeval;
  • Tijdens de jaarlijkse keuring.

Na het monteren van de verankering of het plaatsvinden van een ongeluk kan het zijn dat de verankering of de stelling zelf zijn werk niet naar behoren doet. Onopvallende schade die alleen een expert herkent kan grote invloed hebben op de veiligheid van uw werknemers.

Wijkeurenstellingen.nl zorgt voor een veilig magazijn

Voorkom onnodige ongevallen in uw magazijn. Wijkeurenstelling.nl beschikt over diverse gecertificeerde keurmeesters die uitvoerig uw stellingen en verankeringen kunnen keuren. Neem contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte zodat uw medewerkers te allen tijde veilig aan de slag kunnen.