Is aanrijdbeveiliging verplicht?

Als werkgever (en -nemer) doet u er alles aan om het magazijn een zo veilig mogelijke plek te houden. We houden ons massaal aan de veiligheidsvoorschriften, laten het magazijn tijdig keuren, laten mankementen repareren en we blijven altijd kijken naar wat beter kan. Eén van die manieren is het installeren van aanrijdbeveiliging. Aanrijdbeveiliging beschermt uw stellingen tegen botsingen met transportmiddelen. Maar is dat eigenlijk een keuze of is het wettelijk verplicht?

De voordelen van aanrijdbeveiliging

In een notendop: de bescherming bestaat uit verschillende soorten stalen of kunststof behuizingen die op maat, van bijvoorbeeld de soorten stellingen, worden gemaakt. De aanrijdbeveiliging vangt de klap van een aanrijding zo veel mogelijk op, zodat de schade wordt beperkt of zelfs voorkomen. Door het opvangen van (het grootste deel) van de klap lopen de stellingen minder schade op, wat erg kan schelen in onderhoudskosten.

Nog belangrijker: hiermee kunnen onveilige situaties worden voorkomen. Ook al zijn we bewust bezig met de veiligheidsvoorschriften kan een ongeluk in een klein hoekje zitten. Na een lange werkdag kan de aandacht verslappen en hebben we snel iets over het hoofd gezien. Aanrijdbeveiliging zorgt ervoor dat een ongeluk niet meteen uitloopt op een drama.

aanrijdbeveiliging magazijn

Waarom is het verplicht?

Aanrijdbeveiliging is dus onmisbaar in een magazijn. Daarom is het aanschaffen ervan niet alleen aanbevolen: het is verplicht. In een druk magazijn is de veiligheid van alle medewerkers niet te garanderen zonder aanrijdbeveiliging. In een magazijn rijden verschillende zware vervoersmiddelen rond zoals een voorheftruck, die zonder aanrijdbeveiliging zware schade kan rijden. Let bij het (laten) installeren van aanrijdbeveiliging altijd op of er geen onbeschermde hoeken meer over zijn. Dit zijn namelijk risicoplekken voor een aanrijding.

verplichte aanrijdbeveiliging

Hoe onderhoud ik de aanrijdbeveiliging?

Aanrijdbeveiliging is niet voor niets verplicht in een magazijn. Om de werking en dus de veiligheid hiervan te blijven waarborgen is het belangrijk om uw magazijn minstens jaarlijks te laten keuren. Een keuring erbij laten inschieten is geen optie als u wilt dat het een veilige werkplek voor al uw werknemers en collega’s blijft. Naast de jaarlijkse keuring is het essentieel om aanrijdbeveiliging te laten controleren na het hebben van een aanrijding. Een kleine beschadiging kan zonder onderhoud al snel uitlopen tot grotere schade zonder dat u het door heeft. Voorkom onnodige, gevaarlijke situaties en kosten en houdt uw magazijn goed in de gaten.

Aanrijdbeveiliging voor uw magazijn

Het is essentieel om aanrijdbeveiliging correct in uw magazijn te monteren. Wij raden het u dan ook ten zeerste aan om dit door een expert te laten doen. Zo bent u er zeker van dat u de juiste beveiliging plaatst, die uw stellingen optimaal kan beschermen. Zoekt u een externe partij voor het uitbesteden van het plaatsen van aanrijdbeveiliging? Wijkeurenstellingen.nl regelt het graag voor u. Ook als u uw aanrijdbeveiliging wilt laten controleren bent u aan het juiste adres. Neem gerust contact op met onze logistieke experts voor een professioneel advies of vraag een offerte aan. We hopen snel een veilige en prettige plek van uw magazijn te maken!