Waar moet een magazijnstelling aan voldoen?

Om de veiligheid van uw medewerkers te waarborgen, moeten al uw magazijnstellingen verplicht jaarlijks worden gekeurd. Daarbij is het belangrijk dat u de wettelijke veiligheidsvoorschriften in het magazijn opvolgt. De Arbeidsinspectie controleert immers regelmatig en u wilt natuurlijk geen boetes, en al helemaal geen ongelukken. We delen graag een aantal eisen met u waar een magazijnstelling aan moet voldoen om een veilige werkomgeving te garanderen.

Schadevrij

Magazijnstellingen moeten natuurlijk schadevrij zijn. Het kan soms echter gebeuren dat werkzaamheden een magazijnstelling beschadigen. In het geval van schade moet dit altijd direct worden gemeld, zodat noodzakelijke reparaties zo snel mogelijk kunnen plaatsvinden.

waar moet een magazijnstelling aan voldoen

De juiste inrichting

Alle stellingen moeten stabiel zijn en op de juiste manier zijn ingericht. Er mag geen sprake zijn van overbelading en goederen moeten veilig bereikbaar zijn met de handen of met een truck. Voorkom ook dat er materialen op de stellingen liggen die makkelijk verschuiven of wegglijden.

magazijnstelling belading

Overbelading

Overbelading kan soms optreden wanneer het gewicht van opgeslagen producten het draagvermogen overschrijdt. Dit is zichtbaar in de vorm van bijvoorbeeld doorhangende of scheve onderdelen. Het is dus belangrijk om regels op te stellen rondom het maximale draagvermogen van een stelling. Deze regels moeten voor personeel gemakkelijk te raadplegen zijn. Houd bovendien rekening met de maximaal toelaatbare belasting van de vloer.

Veilig transport

Het gebruik van transportmiddelen in uw magazijn moet natuurlijk veilig plaatsvinden. Stellages moeten daarom voorzien zijn van aanrijbeveiliging. Dit zorgt ervoor dat heftrucks of andere machines er niet tegenaan kunnen rijden. Er moet ook genoeg ruime zijn in de gangpaden om veilig te kunnen bewegen; zorg daarbij voor extra breedte op de paden waar transportmiddelen worden gebruikt. Een botsing kan namelijk gevaarlijk zijn bij een stelling waar goederen hoog in opgeslagen liggen.

Keuring door expert

Wanneer u twijfelt of er in uw magazijn wordt voldaan aan van deze veiligheidseisen, kunt u het best een expert van Wijkeurenstellingen.nl inschakelen. Zo weet u zeker dat u door de jaarlijkse keuring heen komt en u de veiligheid van uw medewerkers beschermt. Bij Wijkeurenstellingen.nl denken we natuurlijk graag mee over de veiligheid in uw magazijn. Meld u daarom snel aan voor een keuring!