Worden alle veiligheidsvoorschriften in uw magazijn nageleefd?

Het is essentieel dat een magazijn tussen de keuringen door een veilige plek blijft voor u en uw medewerkers. Naast de conditie van de stellingen en de beveiligingen, heeft het werkgedrag van de medewerkers een enorme invloed op de veiligheid in een magazijn. Het is essentieel dat iedereen die aanwezig is op de werkvloer de veiligheidsvoorschriften van een magazijn volledig kent én er zich bewust aan houdt. Hoe kunt u ervoor zorgen dat alle medewerkers elke dag veilig te werk gaan in uw magazijn? Met onze checklist weet je zeker dat alles in goede banen wordt geleid.

1.       Veiligheid begint bij de eerste werkdag

Vanaf het begin is het belangrijk dat medewerkers de veiligheidsvoorschriften van het magazijn volledig kennen. Besteed daarom als eerste de nodige tijd en aandacht aan het uitlichten van de veiligheidsinstructies tijdens de inwerkperiode. Zorg dat de nieuwe medewerkers naast een nauwkeurige en volledige uitleg ook de kans hebben om de veiligheidsschriften vaker over te lezen. Kunnen ze misschien iets mee naar huis nemen zodat ze het in alle rust kunnen bekijken of hangen de voorschriften duidelijk in de kantine?

2.       Zorg voor de nodige herhaling

Eén keer vertellen is niet genoeg: zorg voor een periodieke herhaling van het doornemen van de veiligheidsvoorschriften zodat het bij elke welknemer vers in hun gedachte blijft. Ook hiervoor is het handig om de regels opvallend in de werkruimte te plaatsen.

veiligheidsvoorschriften magazijn

3.       Blijf alert op het gebruik van werkkleding

Zorg ervoor dat iedereen te allen tijde de juiste werkkleding draagt. Oeps, verkeerde schoenen aangedaan? Dan kan diegene helaas niet aan de slag voordat hij de juiste werkschoenen aan heeft. Werken alle helmen nog naar behoren? Is de kleding nog van goede kwaliteit? Alle medewerkers moeten kunnen rekenen op de meerwaarde van goede werkkleding.

4.       Zorg voor veiligheidsinstructies en signaleringen op de werkvloer

Zorg ervoor dat de veiligheidsvoorschriften van uw magazijn niet alleen in de kantine hangen, maar ook altijd duidelijk op de werkvloer aanwezig zijn. Moet de werknemer aan bepaalde dingen denken op risicovolle plekken? Geef dat dan aan. Geef aan waar de looppaden zijn, waar er gereden wordt met trucks, waar de laaddocks zijn enzovoorts. Voorkom misverstanden en daardoor mogelijke ongelukken!

veiligheidsvoorschriften

5.       Zonder de juiste certificaten mag je niks!

Laat uw medewerkers enkel werk uitvoeren waarvoor ze getraind zijn. Heeft iemand geen heftruck certificaat maar zegt hij of zij wel overweg te kunnen met dit voertuig? Laat dit dan niet toe. Zorg eerder voor de juiste certificaten voor iedereen, zodat er zo efficiënt en veilig mogelijk gewerkt kan worden in uw magazijn.

Kies voor optimale veiligheid in uw magazijn

Worden de veiligheidsvoorschriften in het magazijn keurig opgevolgd? Dan is het daarnaast nog een belangrijke taak om op tijd keuringen uit te laten voeren. Wij voeren grondige magazijnkeuringen uit om te zorgen dat uw werkplek optimaal fungeert. Vraag een keuring aan of neem contact met ons op voor meer informatie over de veiligheid in uw magazijn. Samen zetten we ons in voor een veilig magazijn!