Wettelijke eisen magazijnstellingen

Magazijnstellingen moeten aan een aantal wettelijke eisen voldoen. En dat is niet voor niets. Juist in uw magazijn kan een ongeluk in een klein hoekje zitten omdat er veel mensen werken in een relatief kleine ruimte. Daarnaast zijn de stellingen vaak groot, divers en hoog. Juist van uw magazijnstellingen wilt u daarom zeker weten dat deze veilig zijn. Voor uw personeel en de goederen die u opslaat. Dit zijn de dingen waar u volgens de experts van Wijkeurenstellingen.nl op kunt letten.

Ieder jaar keuren

Eén van de belangrijkste dingen die u moet onthouden als eigenaar van een magazijn, is dat u uw stellingen ieder jaar een keer moet laten keuren. Dat is wettelijk verplicht om de veiligheid van u en uw collega’s te kunnen waarborgen. Opgeleide keurmeesters controleren tijdens zo’n keuring of uw magazijnstellingen aan de wettelijke eisen voldoen. Deze gelden in principe voor alle stalen opslagsystemen. Omdat tegenwoordig haast elk magazijn beschikt over een magazijnstelling, is het goed om de laatste regelgeving in de gaten te houden.

wettelijke eisen magazijnstellingen

Vergunning voor magazijnstellingen

Wist u bijvoorbeeld dat veel stellingen een vergunning moeten hebben? Magazijnstellingen die hoger zijn dan 8,5 meter of bepaalde tussenvloeren hebben, mogen niet zomaar in uw magazijn staan. Voor lagere stellingen hoeft u vaak geen vergunning aan te vragen, wat natuurlijk veel administratie scheelt.

 Om zeker te weten dat u deze dans ontspringt, is meten weten. Meet daarom een magazijnstelling op voor u deze in gebruik neemt. Denk eraan dat u dit doet vanaf de voet; vanaf hier wordt namelijk de wettelijke hoogte bepaald.

veiligheid bouwbesluit

Veilig door Bouwbesluit

Om te kunnen verzekeren dat uw magazijn (brand)veilig is, moeten uw opslagruimte en stellingen voldoen aan het geldende Bouwbesluit. Hierin staan eisen die u op moet volgen, om als werkgever een veilige werkplek te garanderen. Zo is het van belang dat er veilige vluchtroutes in het magazijn zijn en dat de stellingen aan Nederlandse en Europese NEN-normen voldoen. Maar het blijft daarnaast ook belangrijk om zelf logisch na te denken

Wettelijke keuring

Een magazijnstelling moet altijd veilig te gebruiken zijn. Een stelling die wankelt en amper overeind lijkt te blijven, is natuurlijk een no-go. Maar ook wanneer de gebreken minder duidelijk zijn, is het slim om kritisch te blijven kijken. Is het materiaal waarvan uw magazijnstellingen zijn gemaakt bijvoorbeeld nog wel degelijk?

Om zeker te weten dat uw magazijn door de keuring heen komt, kunt u het best advies vragen aan gespecialiseerde keurmeesters. Zij voeren de wettelijke keuring uit en weten daarom waar u op moet letten.

Keurmeesters van Wijkeurenstellingen.nl

Voor dit advies én de jaarlijkse keuring kunt u gelukkig de keurmeesters van Wijkeurenstellingen.nl inschakelen. Zij kunnen beoordelen of uw stelling door de keuring heen komt, en deze ook uitvoeren op he moment dat u deze nodig hebt.

Neem daarom snel contact op met Wijkeurenstellingen.nl voor zekerheid over uw magazijnstellingen!

keurmeesters wijkeurenstellingen