Wanneer is het tijd voor een magazijnkeuring?

Een goed georganiseerd magazijn is essentieel voor een soepele, efficiënte en veilige bedrijfsvoering. Magazijnstellingen vormen de ruggengraat van elk magazijn, maar net als alle andere apparatuur moeten ze regelmatig worden geïnspecteerd om ervoor te zorgen dat ze veilig en functioneel blijven. Maar wanneer is het nodig om een magazijnkeuring uit te laten voeren? De deskundigen van Wijkeurenstellingen.nl vertellen u hier meer over in welke gevallen een keuring essentieel is en waarom deze cruciaal zijn voor de veiligheid en efficiëntie op de werkvloer.

1. Periodieke inspecties

Magazijnstellingen moeten regelmatig worden geïnspecteerd om te voldoen aan de veiligheidsnormen en om mogelijke problemen vroegtijdig te identificeren. Maar wanneer moet u precies een inspectie overwegen? Hier zijn enkele scenario’s:

Volgens een vast schema

Om te beginnen is het verplicht om jaarlijks een grondige magazijnkeuring uit te laten voeren. Deze periodieke inspectie is nodig om de veiligheid in uw magazijn te blijven behouden, ook al heeft er geen incident plaatsgevonden en wordt er geen slijtage waargenomen. In een drukke werkomgeving kunnen veel potentiële gevaren over het hoofd worden gezien, waardoor de jaarlijkse verplichte keuring in leven is geroepen.

keuring magazijnstelling

Bij aanschaf van nieuwe stellingen

Wij raden het sterk aan om nieuwe stellingen te laten inspecteren voordat ze in gebruik worden genomen, om te zorgen voor volledige conformiteit en veiligheid. Een keuring sluit uit dat er fouten zijn gemaakt in vormgeving, plaatsing of montage.

Na grote veranderingen

Elke significante verandering in uw magazijnindeling, zoals het wijzigen van de stellingsconfiguratie of het toevoegen van nieuwe stellingen, vereist een grondige inspectie.

Na een ongeval of incident

Als er zich een ongeval of incident voordoet, zoals een aanrijding met een heftruck, moet u onmiddellijk een inspectie overwegen om eventuele verborgen schade te identificeren.

magazijnkeuring

2. Zichtbare tekenen van slijtage

Een andere aanwijzing dat het tijd is voor een magazijnkeuring zijn zichtbare tekenen van slijtage. Let hierbij op de volgende indicatoren:

  • Roest en corrosie kunnen de structurele integriteit van de stellingen aantasten. Inspecteer regelmatig op tekenen van roestvorming en corrosie, vooral in vochtige omgevingen;
  • Als u merkt dat de stellingen vervormd lijken, zoals gebogen of uitgelijnde balken, kan dit duiden op structurele problemen die onmiddellijke aandacht vereisen;
  • Loszittende bouten of moeren kunnen gevaarlijke situaties veroorzaken. Zorg ervoor dat alle bevestigingen goed vastzitten;
  • Als er sprake is van beschadigde onderdelen, zoals verbogen liggers of beschadigde draagarmen, moeten deze onmiddellijk worden vervangen.

3. Veranderingen in belasting of gebruik

Wanneer de aard van uw opgeslagen goederen verandert, bijvoorbeeld als u zwaardere items gaat opslaan of uw magazijnstellingen intensiever gaat gebruiken, is het belangrijk om uw stellingen opnieuw te evalueren. Magazijnstellingen moeten worden ontworpen om de lading te dragen waarmee ze worden belast. Als deze belasting toeneemt, kunnen aanpassingen nodig zijn om de veiligheid te waarborgen.

4. Regelgeving en normen

Het volgen van de geldende regelgeving en normen voor magazijnstellingen is essentieel voor de veiligheid en wettelijke naleving. Als er nieuwe normen worden ingevoerd of als uw huidige stellingen niet meer voldoen aan de geldende normen, is het nodig om een keuring uit te laten voeren.

magazijnstellingen keuren

Laat uw magazijnstellingen op tijd keuren

Een magazijnkeuring is geen optionele extra – het is een essentieel onderdeel van verantwoord magazijnbeheer. Door regelmatige inspecties uit te laten voeren en te reageren op zichtbare tekenen van slijtage of veranderingen in uw magazijn, kunt u de veiligheid en efficiëntie van uw operaties waarborgen. Neem geen risico’s als het gaat om magazijnstellingen. Twijfelt u of u een keuring in moet plannen? Neem dan contact met ons op voor een professioneel advies. Plan uw keuringen op tijd om ervoor te zorgen dat uw magazijn veilig en goed georganiseerd blijft. Veiligheid komt altijd op de eerste plaats. Vraag een keuring aan bij Wijkeurenstellingen.nl!