Optimale veiligheid in uw magazijn? Dat doet u zo!

Als werkgever draagt u de verantwoordelijkheid om een veilige werkomgeving voor uw werknemers te creëren. Een ongeluk is snel gemaakt in een magazijn als medewerkers niet op de hoogte zijn van de veiligheidsmaatregelen, de juiste beveiliging niet aanwezig is, stellingen te lang niet gekeurd zijn of een werkplaats niet efficiënt is ingericht. Het is essentieel om periodiek uw magazijn te laten keuren door onafhankelijke experts om uzelf en uw medewerkers te kunnen garanderen dat de werkplaats zich nog in optimale staat bevindt. Waar kunt u zelf het gehele jaar door op letten voor een optimale veiligheid in uw magazijn?

veiligheid magazijn

Wat kunt u doen?

1.       Houd voetgangers en voertuigen gescheiden

Het klinkt misschien logisch maar het wordt al snel vergeten: zorg voor aparte loop- en rijpaden. Een fysieke begrenzing biedt de grootste garantie voor de veiligheid in een werkplaats. Plaats veiligheidshekken om onnodige aanrijdingen te voorkomen.

2.       Zorg voor de nodige aanrijdbeveiliging

Werkt u met trucks in uw magazijn? Dan is aanrijdbeveiliging essentieel. De bescherming bestaat uit verschillende soorten stalen of kunststof behuizingen die op maat, van bijvoorbeeld de soorten stellingen, worden gemaakt. De aanrijdbeveiliging vangt de klap van een aanrijding zo veel mogelijk op, zodat de schade wordt beperkt of zelfs voorkomen. Bescherm zo uw medewerkers, gebouw en stellingen.

3.       Draag kwalitatieve en opvallende veiligheidskleding

Zorg dat uw medewerkers worden beschermd door veiligheidskleding en -schoenen van uitstekende kwaliteit. Hoe meer uw medewerkers opvallen, des te beter ze worden gezien door collega’s. Ook dit kan erg schelen in aanrijdingen en ongelukken. Denk bij veiligheidskleding aan een opvallend fluorescerend hesje, een sterke veiligheidshelm en stevige veiligheidsschoenen.

veilig magazijn

4.       Is er genoeg signalisatie aanwezig?

De juiste signalisatie voorkomt veel verwarring en daarmee onnodig gevaarlijke situaties. Signalisatie bestaat uit waarschuwingsborden, verlichting en grondmarkering. Geef duidelijk aan waar de loop- en rijpaden zich bevinden, licht risicogebieden uit en zorg dat het altijd duidelijk is waar bepaalde goederen zich bevinden voor een optimale efficiëntie in een magazijn.

5.       Wielblokkeringen bij laaddocks: onmisbaar

Wielblokkeringen zijn plinten die fungeren als veiligheidsbumpers tussen het voertuig en het gebouw. Voorzie zowel binnen als buiten laaddocks van wielblokkeringen zodat het verkeer niet alleen in goede banen geleid wordt, maar ook aanrijdingen door vrachtwagens en heftrucks worden voorkomen.

6.       Medewerkers met de juiste opleidingen

U kunt alleen veiligheid creëren in uw magazijn als er enkel medewerkers met de juiste opleidingen en ervaringen aan het werk zijn. Zorg dat iedereen gekwalificeerd is om het werk wat hij of zij doet uit te voeren. Laat medewerkers zonder het juiste certificaat bijvoorbeeld geen hef- of combitruck besturen.

Wijkeurenstellingen.nl zorgt voor een veilig magazijn

Onze experts voeren een grondige en onafhankelijke keuring uit om uw magazijn weer in optimale staat te brengen. Zo staan uw medewerkers nooit tussen stellingen met achterstallig onderhoud. Wilt u een optimale veiligheid in uw magazijn behouden dankzij onze keurmeesters? Vraag dan gerust een keuring aan of neem contact met ons op voor meer informatie of een professioneel advies. Wijkeurenstellingen.nl zorgt voor een veilig magazijn met optimale efficiëntie.