Magazijnkeuring: de 5 meest gestelde vragen

Het periodiek keuren van uw magazijn is een essentieel onderdeel in het waarborgen van de veiligheid voor u en uw medewerkers. Om de veiligheid van uw stellingen en alle aanwezige werktuigen in uw magazijn in de gaten te houden is het belangrijk om het nodige onderhoud op tijd te plegen. Vaak merken we dat er veel vragen zijn rondom het laten keuren van stellingen in een magazijn. Daarom geven we in deze blog antwoord op de 5 meest gestelde vragen over onze magazijnkeuringen: zo weet u precies waar u aan toe bent.

1.     Is het laten keuren van mijn stellingen verplicht?

Ja, het laten keuren van magazijnstellingen is verplicht. Minimaal één keer per jaar is het nodig om de stellingen, en alle andere gebruikte arbeidsmiddelen, in uw magazijn te laten keuren. Wij raden het daarnaast ook aan om stellingen na een aanrijding of ongeval altijd grondig te laten keuren. Dit om ongeziene schade, en daardoor onnodige ongelukken dankzij een stelling in verslechterde conditie, te voorkomen. Aanrijdschade, verkeerde belasting, ouderdom of slijtage: stellingen gaan helaas niet voor altijd mee.

2.     Onder welke norm valt het keuren van een stelling?

Het keuren van stellingen valt onder de norm NEN-EN 15635:2008. Het gebruik en onderhoud van de stellingen valt hier tevens ook onder. Dit is een Europese norm die richtlijnen voor het gebruik biedt en zorgt voor de structurele veiligheid van opslagsystemen.

magazijnkeuring

3.     Welke stellingen moet ik allemaal laten keuren?

Volgens bovenstaande norm is het verplicht om alle stalen opslagsystemen die mechanisch beladen worden te keuren. Dit betekent dat onder andere palletstellingen, grootvakstellingen, draagarmstellingen, bandenstellingen en inrijstellingen periodiek gekeurd dienen te worden. Heeft u stellingen in uw werkplaats, magazijn of winkel staan waarover u twijfelt of deze gekeurd moeten worden? Controleer dit dan gerust bij ons, we vertellen u graag meer over het juiste onderhoud van uw stellingen.

4.     Door wie mag ik mijn stellingen laten keuren?

Uw magazijnstellingen mogen enkel gekeurd worden door officiële keurmeesters met de juiste certificering. Dit kan zowel een externe keurmeester zijn, als iemand binnen uw eigen organisatie.

magazijnkeuring verplicht

5.     Hoe ziet een periodieke keuring eruit?

Een periodieke keuring begint met een Arbo-goedgekeurde controle van uw magazijn. Deze keuring gaat na of er schade is aan uw stellingen, voertuigen, verankeringen of beveiligingen en of de veiligheid hiervan nog kan worden gegarandeerd. Hieruit wordt een rapport opgemaakt die een aanbod van voorgestelde reparaties en vervanging van onderdelen weergeeft. Nadat al het nodige onderhoud is uitgevoerd, alle beschadigingen zijn gerepareerd of vervangen en uw stellingen weer in orde zijn, krijgt u van ons een officieel goedkeurrapport.

Veiligheid in uw magazijn dankzij Wijkeurenstellingen.nl

Heeft u doorvalbeveiliging nodig in uw magazijn of wilt u deze laten keuren? Dan bent u bij Wijkeurenstellingen.nl aan het juiste adres. Vraag vrijblijvend een keuring aan of neem gerust contact met ons op voor alle benodigdheden en beveiligingen in uw magazijn. Wij bieden u altijd een professioneel en passend advies. Onze experts zorgen er graag voor dat uw magazijn zich te allen tijde in perfecte staat bevindt.