Uw eerste magazijn inrichten? Wij geven tips!

De inrichting van een magazijn heeft grote invloed op de veiligheid en de efficiëntie op de werkvloer. Met een optimaal ingericht magazijn profiteert u van meer opslagruimte, een betere infrastructuur en kan er gelijktijdig meer werk verzet worden. Als u voor de eerste keer een magazijn inricht, is het essentieel om de juiste mensen te betrekken bij dit proces. Experts met de juiste kennis en ervaring zijn nodig om de inrichting in goede banen te leiden. Wij raden aan om een onafhankelijke partij in te schakelen die zich ontfermt over de inrichting van uw werkplaats. Lees hieronder onze tips over waar u allemaal aan moet denken!

Het begint bij een vlekkenplan

Het eerste wat belangrijk is om te doen is het maken van een vlekkenplan. In dit plan staat gedetailleerd beschreven hoeveel en wat voor vracht er opgeslagen moet worden, welke producten bij elkaar moeten liggen en tussen welke delen van de opslag een makkelijk bereik naar elkaar moet zijn. Per groep tekent u een vlek zodat u overzichtelijk kunt zien hoe het magazijn ingericht moet worden. Het vlekkenplan wordt als basis genomen voor het uiteindelijke ontwerp van de nieuwe inrichting. Na het helder hebben van de werkzaamheden die er verricht moeten worden in de werkplaats kan er gekeken worden naar hoe dit zo efficiënt mogelijk ingedeeld kan worden.

verankering stellingen

De basis ligt in de gangen

De inrichting van een magazijn wordt vooral bepaald door de ligging van de gangen. De gangen zijn het hart van een magazijn. Denk ten eerste na over de breedte van de gangen. Op welke trucks gaan er gereden worden en hoe breed zijn die? Moeten ze elkaar kunnen passeren? Houd ook in gedachte dat het aantal trucks dat in de gangen rijdt lager is dan het aantal gangen. Zo niet, ontstaan er waarschijnlijk verstoppingen die leiden tot productiviteitsverlies.

Het is de bedoeling dat de gangen zo veel mogelijk parallel staan aan elkaar, bochten en haakse opstellingen zorgen namelijk voor langere rijafstanden. Let bij het inrichten van de gangen goed op dat de stellingen zo veel mogelijk in de lengterichting van het magazijn staan zodat de orderpickers minder vaak van gang hoeven te wisselen. Als u rekening houdt met bovenstaande punten verhoogt u de efficiëntie in de werkplaats.

verankering stelling

Slimme productindeling

Er is maar één aspect belangrijker dan de efficiëntie van uw magazijn: de veiligheid. Het is essentieel dat alle magazijnmedewerkers gegarandeerd veilig hun werk kunnen doen. Zorg daarom dat alle veiligheidsprotocollen te allen tijde nageleefd worden. Reken genoeg ruimte voor het installeren van veiligheidsmaatregelen zoals aanrijdbeveiliging en doorvalbeveiliging.

Veiligheid staat voorop

Aanrijdbeveiliging is dus onmisbaar in een magazijn. Daarom is het aanschaffen ervan niet alleen aanbevolen: het is verplicht. In een druk magazijn is de veiligheid van alle medewerkers niet te garanderen zonder aanrijdbeveiliging. In een magazijn rijden verschillende zware vervoersmiddelen rond zoals een voorheftruck, die zonder aanrijdbeveiliging zware schade kan rijden. Let bij het (laten) installeren van aanrijdbeveiliging altijd op of er geen onbeschermde hoeken meer over zijn. Dit zijn namelijk risicoplekken voor een aanrijding.

Schakel onafhankelijke experts in

Zoals hierboven al is vernoemd: richt je eerste magazijn niet alleen in. Neem onafhankelijke experts in de arm zodat u verzekerd bent van de juiste kennis en ervaring om uw magazijn zo goed mogelijk in te richten. Wijkeurenstellingen.nl heeft diverse specialisten in dienst die uw magazijn zo veilig en efficiënt mogelijk kunnen indelen zodat u optimaal kunt profiteren van de ruimte. Heeft u advies nodig? Neem dan contact met ons op, samen zorgen we dat uw magazijn helemaal in orde is.