Hoe richt ik een magazijn efficiënt in?

Naast dat een magazijn ingericht moet worden volgens de veiligheidsrichtlijnen, is het essentieel dat iedereen hier elke dag zo efficiënt mogelijk kan werken. Zo wordt er dagelijks inspanning, tijd en geld gewonnen. Een onlogische indeling van de gangpaden en stellingen kan het orderpicken onnodig tijdrovend maken. Om dit zo optimaal mogelijk te kunnen doen moet er naar meer gekeken worden dan het type stellingen die u plaatst. Wij geven u hier 5 tips voor een efficiënte magazijninrichting.

efficiente magazijninrichting

Een optimale inrichting van uw magazijn

1.       Denk goed na over de juiste stellingen voor uw magazijn

Welke stellingen heeft u nodig? De juiste stellingen zijn het hart van uw magazijn. Kies voor stellingen met een hoge gebruiksvriendelijkheid, gemak in onderhoud en een uitstekende kwaliteit. Dankzij de juiste stellingen kunnen uw magazijnmedewerkers zo efficiënt mogelijk aan de gang en zorgt u voor een perfecte doorloop. Stel de stellingen altijd af op de goederen die u hierin wil opslaan voor een optimaal gebruik van beschikbare ruimte en de hoogste mate van veiligheid.

2.       Ga voor de beste indeling

De juiste indeling heeft een efficiënt werkproces als gevolg. Houd rekening met hoe uw ruimte in elkaar zit, hoeveel goederen u op moet slaan, welke goederen dicht bij elkaar moeten staan (welke worden bijvoorbeeld vaak samen besteld?), hoe lang en breed de gangpaden moeten zijn, waar de toiletten en aansluitende kantoren zich bevinden en waar de in- en uitgangen zijn.

3.       Let op de doorloopsnelheid van goederen

Voor elk product die u in uw magazijn heeft staan bestaat een uitgelezen plek. De doorloopsnelheid wil zeggen: hoe vaak worden ze besteld? Goederen die het vaakst gepickt moeten worden kunt u voorin uw magazijn kwijt. Zo zijn orderpickers het minste tijd kwijt bij het verplaatsen van deze producten. Aan de hand van de doorloop bepaalt u welke goederen er achterin het magazijn plaats kunnen nemen.

inrichting magazijn

4.       Maak gebruik van de juiste transportmiddelen

De juiste transportmiddelen zorgen ervoor dat medewerkers zo makkelijk mogelijk, met zo min mogelijk moeite, goederen kunnen transporteren. Dit is niet alleen beter voor de efficiëntie maar heeft ook een ergonomische functie. Steekwagens verlichten de draaglast voor magazijnmedewerkers. Gebruik bijvoorbeeld voor zware goederen een heftruck en voor lichtere producten een steek- of pompwagen.

5.       Zorg voor optimale looproutes

Des te vaker bepaalde goederen worden gepickt, hoe sneller en makkelijker een medewerker daarbij moet kunnen komen. Stel hier de routes dan ook secuur op af. Daarnaast is het essentieel om rekening te houden met welke transportmiddelen er door de paden moeten passen en waar er looproutes moeten komen. Zorg voor een duidelijke scheiding tussen paden waar wordt gereden en gelopen voor de veiligheid van de medewerkers.

Een efficiënte magazijnindeling met Wijkeurenstellingen.nl

Kom er tijdens een volledige magazijnkeuring achter of uw magazijn zo efficiënt mogelijk is ingedeeld. Onze onafhankelijke specialisten weten precies waar ze op moeten letten en zorgen ervoor dat uw werkplaats zo veilig, efficiënt en praktisch mogelijk is ingedeeld. Onze jarenlange ervaring kan de missende schakel zijn voor uw magazijnindeling. Vraag vrijblijvend een magazijnkeuring aan of neem contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden. We voeren graag een professionele keuring voor u uit!