Hoe onderhoud ik mijn palletstellingen?

Het is van belang om zeker te zijn van een goede veiligheid in het magazijn. Het onderhouden van palletstellingen is dan ook essentieel. Het verwaarlozen van stellingen kan voor nare gevolgen zorgen, zeker dankzij de snelheid waarmee er in een magazijn wordt gewerkt. Hoe zat het ook alweer met het onderhoud?

Palletstellingen onderhouden

Systematisch onderhoud van palletstellingen is noodzakelijk om ze veilig te kunnen blijven gebruiken. Hierin is het belangrijk om bedachtzaam te werken. Stellingen ondergaan dagelijks genoeg belastingen waardoor ze minder veilig kunnen worden. Het blijven namelijk staalconstructies die enkel blijven staan door de kwaliteit en de verankering in de vloer.

Palletstellingen kunnen geleidelijk vervormen dankzij bijvoorbeeld zware objecten en kleine aanrijdingen. Door het vervormen van het staal van de stellingen kunnen ze gaandeweg hun geometrie verliezen, die ervoor zorgt dat de palletstellingen stabiel blijven. Let hierdoor als medewerker goed op vervormingen en meld verandering direct, vervanging van vervormde onderdelen kan u namelijk een hoop ellende schelen.

onderhoud palletstellingen

Palletstellingen keuren

Het belangrijkste aspect in het onderhouden van palletstellingen is het laten keuren door experts. Volgens de NEN-EN 15635:2008 norm dienen stalen opslagsystemen minimaal jaarlijks worden gekeurd. Palletstellingen vallen hier onder. Vanzelfsprekend mag niet iedereen zomaar een keuring uitvoeren. De keurmeester moet bevoegd zijn en hiervoor een certificaat verkregen hebben. Daarnaast mag een keuring alleen door een onafhankelijk expert uitgevoerd worden.

Een keuring bestaat uit een visueel inspectie en een beoordeling van de configuratie. Alle bevindingen en eventuele gebreken worden vastgelegd in een gedetailleerde rapportage. Hierna is het aan de onderneming in kwestie om alle nodige veranderingen door te voeren en het opgemaakte advies op te volgen.

Een periodieke keuring van de palletstellingen is misschien wel het belangrijkste onderdeel van het onderhoud. Niet voor niets mogen alleen experts een officiële keuring uitvoeren. Er is uitgebreide kennis nodig om geen gebreken over het hoofd te zien. Zonder een jaarlijkse keuring is de veiligheid van de stellingen niet te garanderen.

palletstellingen keuren

Wijkeurenstellingen.nl biedt experts

Zijn uw palletstellingen klaar voor een keuring? Bij Wijkeurenstellingen.nl hebben we verschillende experts in dienst die samen met u de veiligheid in uw magazijn kunnen waarborgen. Wilt u een wettelijk verplichte keuring uit laten voeren en zeker weten dat uw magazijn aan alle veiligheidseisen voldoet? Neem dan snel contact op met Wijkeurenstellingen.nl. Dan maken we een afspraak voor een professionele keuring!