6 tips voor een veiliger magazijn

Een veiliger magazijn: dat is natuurlijk het doel dat u wil bereiken voor uzelf en uw medewerkers. De vraag is alleen vaak hoe u dit voor elkaar krijgt. Het is namelijk makkelijk om te zeggen dat u een veiliger magazijn wil; maar waar moet u beginnen? De keuringsexperts van Wijkeurenstellingen.nl geven u daarom zes tips voor een veiliger magazijn.

1. Leid uw personeel op

Eén van de belangrijkste manieren om de veiligheid van uw magazijn te vergroten is het aanbieden van opleidingen aan uw personeel. Wanneer het belangrijk is binnen uw bedrijf om een voertuig te kunnen besturen, kunt u het best cursussen aanbieden waarin medewerkers leren omgaan met heftrucks binnen uw magazijn. Ook is het onder de aandacht brengen van de veiligheidsmaatregelen belangrijk.

veiliger magazijn

2. Verplicht veilige werkkleding

Veel ongelukken kunnen voorkomen worden door de juiste kleding aan te trekken. Op het werk kan het voorkomen dat collega’s deze niet willen dragen. Het is daarom belangrijk om dit te verplichten. Met fluorescerende werkkleding zijn medewerkers bijvoorbeeld altijd zichtbaar, terwijl veiligheidsschoenen ernstige schade aan voeten voorkomen. Wanneer er in het magazijn hard geluid wordt gemaakt, is het dragen van een koptelefoon ook verstandig.

magazijn veilig inrichten

3. Richt uw magazijn veilig in

Bij de inrichting van uw magazijn moet u niet alleen rekening houden met efficiëntie of rendement, maar natuurlijk ook met de veiligheid van uw personeel. Magazijnstellingen dicht op elkaar zetten is bijvoorbeeld een goede oplossing voor de capaciteit van uw magazijn, maar de smalle gangen die daardoor ontstaan zijn niet handig als voetgangers en voertuigen tegelijk passeren. Let daarom goed op afstanden, waarschuwingsborden, aangegeven looproutes en scheidingswanden.

4. Voer een veiligheidsscan uit

Het oog van iemand buiten uw bedrijf kan met een frisse blik kijken naar de veiligheid van uw magazijn. Laat daarom regelmatig een veiligheidsscan uitvoeren door een expert. Wijkeurenstellingen.nl heeft hier bijvoorbeeld ervaring mee: wij zetten professionele keurmeesters in om de veiligheid van magazijnen en stellingen te keuren. Ook voeren zij keuringen uit, ook de jaarlijkse die wettelijk verplicht is.

5. Overleg regelmatig

Door regelmatig te overleggen voorkomt u dat er onduidelijkheid ontstaat over de protocollen en regels in uw magazijn. Organiseer daarom bijvoorbeeld een wekelijks of dagelijks overleg met al uw medewerkers. Hierin kunt u de werkzaamheden van die periode en de veiligheidsmaatregelen die daarbij horen bespreken. Op die manier blijft u ook op de hoogte van mogelijke zorgen over veiligheid die leven onder uw personeel.

overleg veiligheidsmaatregelen

6. Stel een checklist vast

Veel bedrijven werken er al mee, en ook voor uw magazijn kan het een uitkomst zijn: een checklist waarop u vastlegt welke zaken er regelmatig moeten worden gecontroleerd. Zo kunt u medewerkers de taak geven om stellingen te inspecteren en eventuele gevaren te herkennen. Deze kennis is ook handig tijdens gewone routinewerkzaamheden. Er bestaat helaas geen vaste checklist die u kunt gebruiken, maar u kunt op basis van de veiligheidsregels wel een aantal belangrijke punten op papier zetten.

Nóg veiliger met advies

Wilt u er zeker van zijn dat uw magazijn een nog veiligere plek wordt om te werken? Dan is het slim om regelmatig te evalueren wat er nog veiliger kan. Op basis van bovengenoemde tips komt u waarschijnlijk al verder. Wanneer u behoefte heeft aan meer nuttige informatie over de veiligheid in uw magazijn, kunt u altijd om advies vragen aan de experts van Wijkeurenstellingen.nl. Wij hopen snel met u in contact te komen om bij te kunnen dragen aan de veiligheid van uw magazijn!

advies veiliger magazijn