Veiligheid in het magazijn

Om uzelf en uw medewerkers te beschermen, is het belangrijk om rekening te houden met veiligheid in het magazijn. Daarnaast is het ook verplicht om uw magazijnstellingen te laten keuren om dit te waarborgen. Maar hier zijn ook extra manieren voor, die de experts van Wijkeurenstellingen.nl in deze blog aan u uitleggen.

Medewerker verantwoordelijk

Met veiligheid in het magazijn beschermt u medewerkers en goederen. Een goede manier om dit voor elkaar te krijgen is bijvoorbeeld het aanstellen van een verantwoordelijk medewerker. Deze persoon kan dan schade aan magazijnstellingen en ongelukken rapporteren. Zo heeft u altijd op tijd informatie over de staat van uw magazijn. Het is slim om meerdere veiligheidsmedewerkers te benoemen die elkaar kunnen afwisselen en vervangen.

Veiligheid checken

U kunt daarnaast een checklist opstellen die punt voor punt aanstuurt op het checken van veiligheidsrisico’s in uw magazijn. Medewerkers kunnen zo aan het begin van de dag makkelijk een check uitvoeren en melden of de veiligheid in het magazijn in orde is. Wanneer dit niet zo is, kan daar meteen dezelfde dag op worden geanticipeerd doordat er duidelijke vragen op de checklist staan.

Voorschriften voor veiligheid

Met duidelijke veiligheidsvoorschriften voorkomt u dat medewerkers apparatuur en stellingen in uw magazijn op een verkeerde en onveilige manier te gebruiken. Tegelijk gelden deze voorschriften ook voor bezoekers die van buitenaf naar uw magazijn komen. Zij zijn minder goed op de hoogte van de werkwijzen in uw magazijn. In de voorschriften kunt u bijvoorbeeld aan bezoekers vragen zich aan te melden, naar aanwijzingen van het personeel te luisteren en bepaalde looplijnen in het magazijn te volgen.

Fysieke maatregelen

Daarnaast kunt u met verschillende fysieke maatregelen de veiligheid in het magazijn garanderen. Bijvoorbeeld door aanrijbeveiliging te installeren bij machines en stellingen. Zo voorkomt u dat vorkheftrucks en andere voertuigen hier tegenaan botsen. Dit kan verschillende gevolgen hebben: schade, letsel, maar ook het veiligheidsrisico dat een stelling omvalt. Om die laatste reden is het ook belangrijk om uw magazijnstellingen te verankeren in de vloer.

Veiligheid magazijn keuren

De meest effectieve manier om de veiligheid in het magazijn te waarborgen is het periodiek laten keuren van uw stellingen. Bij Wijkeurenstellingen.nl hebben we verschillende experts in dienst die dit voor u kunnen doen. Wilt u een wettelijk verplichte keuring uit laten voeren en zeker weten dat uw magazijn aan alle veiligheidseisen voldoet? Neem dan snel contact op met Wijkeurenstellingen.nl. Dan maken we een afspraak voor een professionele keuring!