Hoe zorgt u dat de veiligheidsregels worden nageleefd in het magazijn?

Een veilig magazijn? Stap 1 is natuurlijk zorgen dat alle stellingen en voertuigen aan de veiligheidsschriften voldoen. Om dagelijks veilig aan de slag te kunnen in een magazijn is het essentieel om daarnaast duidelijke veiligheids- en gedragsregels op te stellen. Het is van belang dat deze regels helder zijn voor elk individu en hiernaar gehandeld wordt. Hoe zorgt u ervoor dat alle medewerkers zich hier actief aan houden en het een veilige werkplek blijft?

Het begint bij secuur inwerken

Tijdens de inwerkperiode is het van belang om veel aandacht te besteden aan de veiligheidsregels. Als nieuwe medewerkers deze manier van werken meteen aangeleerd krijgen is de kans het grootst dat deze niet meer verandert.

Zorg dat medewerkers aan de veiligheidsregels herinnert worden

Drukke werkdagen kunnen zorgen voor moeheid en daardoor onoplettendheid. Om het personeel op tijd een geheugensteuntje te geven op dit soort momenten is het belangrijk om risico’s en gevaren aan te geven. Dit kan gedaan worden door middel van iconen, waarschuwingen en regels op de vloer, muren of op borden.

magazijn veiligheidsregels

De mogelijkheid om kennis bij te spijkeren

Zoals hierboven vermeld kan een geheugensteuntje geen kwaad. Zorg daarom dat de veiligheidsinstructies aanwezig zijn in het pand. Hang bijvoorbeeld een formulier op in de koffiekamer of bij de ingang. Zo zien de medewerkers deze dagelijks en blijft er aandacht voor. Mocht er onduidelijkheid zijn over de verschillende gedragsregels, is het na één blik weer helder.

Zorg voor het gevoel van verantwoordelijkheid

Veiligheid op de werkvloer is niet alleen de verantwoordelijkheid van teamleiders of het management. Het is belangrijk om te beseffen dat veiligheid bij elke werknemer begint. Als een medewerker zich niet aan de veiligheidsregels houdt, is dat niet alleen een gevaar voor zichzelf, maar ook voor de andere collega’s. Creëer daarom een gevoel van verantwoordelijkheid bij de werknemers zodat alle neuzen dezelfde kant op staan.

Durf feedback te geven

Valt het u op dat een medewerker zich niet of niet correct aan de veiligheidsmaatregelen houdt? Dan is een goede feedback noodzakelijk. Bespreek wat er misgaat en hoe de situatie verbetert kan worden. Door goed te informeren en de risico’s van de acties te bespreken kunt u verandering in het gedrag op de werkvloer aansporen.

veiligheidsregels behouden

De belangrijkste veiligheidsmaatregelen in het kort

U weet nu hoe u uw medewerkers het beste scherp kunt houden op de werkvloer. Met wat voor veiligheidsmaatregelen en gedragsregels krijgt u te maken bij het werken in een magazijn? We noemen hieronder enkele vooraanstaande voorbeelden:

  1. Verplicht het gebruik van veiligheidsschoenen;
  2. Zorg voor fluorescerende werkkleding;
  3. Voorzie kruispunten van bolle spiegels;
  4. Scheid voetpaden van plekken waar gereden mag worden met heftrucks;
  5. Zorg voor zebrapaden met dezelfde verkeersregels;
  6. Het is essentieel dat er genoeg borden en signaleringen in het magazijn aanwezig zijn met gedragsregels op risicovolle plekken;
  7. Ga voor heldere communicatie dankzij kleurschema’s in het magazijn. Denk hier bijvoorbeeld aan voor het aanduiden van nooduitgangen, brandblussers, parkeerplaatsen, en vloerlocaties;
  8. Vergeet niet op de nodige plekken aanrijbescherming te monteren, voorzie trucks van een blue-spot en zorg voor mechanische wielblokkering bij laaddocks.

Veiligheid in uw magazijn met Wijkeurenstellingen.nl

Veiligheid en efficiëntie staan voorop bij het creëren van een succesvol magazijn. Heeft u behoefte aan tips en advies over het behouden van de veiligheid van uw magazijn? Neem dan contact met onze experts op voor nuttige informatie. Is het tijd om een veiligheidskeuring uit te laten voeren? Vraag dan een keuring aan zodat u zeker weet dat uw magazijn aan alle voorschriften voldoet. Maak samen met Wijkeurenstellingen.nl uw magazijn een veilige plek werkplek.