Checklist veiligheid magazijn

U wilt natuurlijk dat uw magazijn een zo veilig mogelijke plek wordt. Maar dan is het vaak lastig om te weten waar u moet beginnen. Helaas is er geen echte checklist die u kunt aanhouden, omdat aan ieder magazijn weer andere eisen kunnen worden gesteld. Toch zijn er wel een aantal dingen waar u rekening mee kunt houden om de veiligheid in uw magazijn te waarborgen. De experts van Wijkeurenstellingen.nl nemen deze in dit artikel met u door.

Checklist magazijn inrichten

Magazijn inrichten met checklist

Ondanks dat er geen échte checklist is, kunt u wel letten op uw magazijninrichting. En dat is niet onbelangrijk: één stelling hoeft maar op de verkeerde plek te staan en het zorgt voor opstoppingen of onveilige situaties. Houdt als u uw magazijn gaat inrichten altijd rekening met de volgende stappen:

  • Zorg ervoor dat uw magazijninrichting gestructureerd is. Zonder overzicht ontstaan er onveilige situaties;
  • Plan de inrichting van uw magazijn in details. Win advies in van experts die weten welke magazijninrichting het best past;
  • Zorg dat er genoeg ruimte overblijft om wagens én personeel door de gangpaden te rijden. Meer goederen opslaan mag niet ten koste gaan van de veiligheid;
  • Goederen moeten snel te verplaatsen zijn. Zeker als u werkt met grote omloopsnelheden, moet u bij de inrichting rekening houden met veel transport.

Er zijn nog veel meer zaken om rekening mee te houden, maar de punten hierboven zijn een aantal van de belangrijkste die u vaak tegenkomt. Waar u prioriteit aan geeft, heeft natuurlijk ook te maken met de goederen die u opslaat. Gaat het bijvoorbeeld om gevaarlijke stoffen? Dan is het slim om daar extra rekening mee te houden als u een magazijn gaat inrichten. En de grootte van producten speelt natuurlijk ook mee.

Veiligheid magazijn waarborgen

Juist als u het magazijn al ingericht heeft, is het goed om waakzaam te blijven. Een ongeluk zit in een klein hoekje en onzorgvuldigheid is er snel in geslopen. Zo is het verplicht om uw stellingen jaarlijks te laten keuren. Plan deze afspraken dan ook ruim van tevoren in. Daarnaast moeten werknemers goed op de hoogte zijn van de veiligheidsmaatregelen in het magazijn. Iedere nieuwe collega moet daar een goede briefing over krijgen, zodat u ook altijd hun veiligheid in het magazijn kunt waarborgen. Zo moeten ze weten dat schades aan stellingen meteen moeten worden gemeld, voor er gevaarlijke situaties ontstaan.

Maatregelen veiligheid magazijn

Gecertificeerde keuringsinstantie

Iets dat u ook altijd moet checken: de keurinstanties met wie u in zee gaat. Jaarlijks uw stellingen laten keuren is verplicht, maar het is zeker belangrijk om te weten wie dit doet. In principe kunt u of een medewerker regelmatig de stellingen controleren, maar zonder een deskundig rapport heeft u geen poot om op te staan als wordt gecontroleerd op het naleven van de Arbowet. Een onafhankelijke keuringsinstantie is dan de oplossing. Maar de ene instantie is de ander niet: ervaring en deskundigheid zijn belangrijk. Ga daarom altijd na wat de ervaringen zijn van collega’s, én of de keurende partij gecertificeerd is. De keurmeesters van Wijkeurenstellingen.nl beschikken bijvoorbeeld over de juiste keurcertificaten.

Certificaten voor medewerkers

Andere certificaten zijn ook belangrijk: die van uw medewerkers. Niemand is te oud om te leren, en dit gaat zeker op wanneer u werkt in een magazijn. In een drukke werkomgeving wordt er veel van u gevraagd en moet u ook beschikken over veel kwaliteiten. Zo is het handig als zoveel mogelijk collega’s een heftruck kunnen besturen, en dit ook mogen. Zonder goedgekeurde opleidingen voor uw medewerkers wordt het lastig om binnen het bedrijf door te groeien op een veilige manier. Zorg er dus voor dat dit op orde is!

Magazijnoptimalisatie

Wanneer u uw magazijn uitbreidt, is er natuurlijk ook veel aandacht voor optimalisatie. Hoe kunnen sommige processen nog sneller en veiliger worden uitgevoerd? Het is belangrijk om daarbij rekening te houden met wat er écht mogelijk is, en niet alleen met uw wensen. Check daarom altijd hoe ver u kunt gaan. Het is bijvoorbeeld een economisch slimme keuze om hogere stellingen aan te schaffen, of deze dichter op elkaar te plaatsen. Maar dit kan alleen onder voorwaarde dat deze stabiel kunnen blijven staan, en dat er nog altijd genoeg ruimte is voor heftrucks om te passeren. Neem bij de optimalisatie ook looproutes onder de loep. Enkel eenrichtingsverkeer toestaan is het veiligst, maar alleen efficiënt wanneer over de route is nagedacht. U wilt natuurlijk voorkomen dat uw magazijn niet door de keuring heen komt.

Andere maatregelen die u over het hoofd ziet

Sommige overduidelijke veiligheidsmaatregelen zijn soms makkelijk over het hoofd te zien. Dat is niet gek, want u moet al met veel zaken rekening houden. Wanneer u alle punten hierboven goed heeft doorgelezen, kunt u door een aantal simpele handelingen de werkomgeving nog veiliger maken. Had u er bijvoorbeeld al aan gedacht om:

  • Een spiegel aan de wand te plaatsen, zodat uw medewerkers ook in smalle gangen genoeg overzicht hebben? Botsingen moeten altijd worden voorkomen, zeker op plekken waar voetgangers en voertuigen elkaar passeren;
  • Ervoor te zorgen dat voetgangers en heftrucks überhaupt niet vaak dicht bij elkaar in de buurt zijn? U kunt voetpaden bijvoorbeeld afschermen met vangrails of hekken;
  • De voertuigen aan te passen door bijvoorbeeld begrenzers en sensoren aan te brengen? Zo weet u zeker dat er niet te hard gereden wordt, en dat botsingen worden voorkomen.

Juist door dit soort zaken aan te pakken, wordt u een voorloper op andere bedrijven met een magazijn. Zo biedt u een plek waar logistieke talenten graag komen werken.

Checklist voor magazijninrichting van Wijkeurenstellingen.nl

Om uw magazijn optimaal in te kunnen richten, heeft u natuurlijk wel expertise nodig. Wijkeurenstellingen.nl heeft dat in huis: u kunt uw stellingen door onze experts laten keuren, zodat u zeker weet dat deze in orde zijn. Ook zijn we op de hoogte van de laatste veiligheidsvoorschriften, zodat we ook over uw magazijninrichting kunnen meedenken. Wij handelen altijd op een veilige manier, met een checklist als stappenplan in ons hoofd. Bent u geïnteresseerd in de diensten van onze ervaren en gekwalificeerde keurmeesters? Neem dan snel contact op met Wijkeurenstellingen.nl, en richt uw magazijn veilig in!

Checklist magazijn inrichten